Dziewczyny, czasami macie problem co ugotować,żeby było smaczne a jednocześnie niskokaloryczne.
Ja też miewam ten sam problem , dlatego często sięgam po dwie ulubione gazetki. Są to Przyślij przepis oraz Przepisy czytelników.Kosztują raptem niecałą złotówkę. Ta pierwsza jest o tyle lepsza,że ma podaną wartość kaloryczność porcji. Są tam też przepisy na ciasta, desery, porady kulinarne. Być może większość z Was je zna, ale polecam tym Onym, które jej nie znają.
W mojej kuchni często robię na obiad mielone z piekarnika z mięsa drobiowego.
Składniki:
50dag mięsa mielonego drobiowego
25dag pieczarek
duża marchew
por,jajko
cebula,olej
ząbek czosnku
1/2 kapusty pekińskiej
5dag sera żółtego
bułka, szklanka mleka
po 1/2 łyżeczki majeranku, vegety, oregano,i mielonej słodkiej papryki
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.Pieczarki pokroić i udusić na ojeju,(niewielka ilość).Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i wyrabiamy masę.
Warzywa myjemy i obieramy.Marchew ścieramy.Cebulę,pora i kapustę siekamy.Czosnek przeciskamy przez praskę.Ser ścieramy na tarce.Mieszamy z masą mięsną.Doprawiamy.Formujemy kotlety.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Ja jeszcze robię do tego sos pomidorowy albo podaję domowy keczup. Może być też sos czosnkowy na jogurcie.
Macie jakieś ciekawe przepisy, to podzielcie się nimi! Tutaj będzie łatwiej je odnaleźć. Smacznego!!!