Mona...barszcz bedzie kiedy indziej bo corka powiedziala,ze ona robi dzisiaj obiad:).Nie odpuszcze takiej okazji:).Ale wstawilam buraki na ten zakwas.I zrobie barszcz za pare dni:).
Co do kuchni polskiej...Bylam kiedys z grupa norwegow w Gdansku.Chcieli sprobowac polska kuchnie. Poszlismy do staropolskiej knajpy. Jedli watrobki gesie (pychotka!),zurek (uprzedzalam,ze to dosc specyficzna zupa-ale wspominaja zur do dzisiaj),pierogi(tez smakowaly),podgrzybki w sosie-zdziwienie byli,ze moga tak smakowac...Barszcz troche ich przerazal-myssle,ze raczej kolorem...Tak czy siak smakowalo-i o to chodzilo przeciez:).
Tak...polska kuchnia jest smaczna.Bywa ciezka-owszem...ale coz...kazdy uklada sobie jadlospis wg smaku i rozsadku...
Nasze kulinaria
(642 wpisy) (57 głosów)-
Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry
-
tak, a oprócz tego mamy wyśmienite wędliny..chodzi mi o tradycyjne wedzone i solone szynki,poledwice , mnostwo ziół , które rosną na łąkach , a my mylsimy ,ze to chwasty..Tradycyjna Polska kuchnia pachnie ziołami..poledwica wedzona na jałowcu..włoska szynka niech się chowa...będę o tym pisać..
Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Mona...no oczywiscie ze mamy pyszne wedliny(te prawdziwe,nie z dziwna zawartoscia miesa w miesie...)...Dodac do tego ogorki malosolne,makowce,serniki....pychotka!
i tu wrzucę przepis na szybką pieczeń..tak robiłam karkówkę . Jesli musimy szybko upiec kawałek mięsa . Na blachę wysypujemy 1-2k soli .Mięso smarujemy oliwą . Kładziemy na sól. Pieczemy 180-200 st, jesli mieso wazy 1kg, to pieczemy ok. 1,5 godz. do zrumienienia, jesli jest cięzsze - to co najmniej 2 godz. ,
1kg to najmniej 1 godz. pieczenia.
Gruby kawałek miesa, dobrze jeden dzien potrzymac w solance , a potem opłukac przed pieczeniem.Podczas pieczenia sól tworzy parę w piekarniku , która daje aromat mięsu i wnika do środka mięsa...
to taki staropolski przepis...tak mozna tez piec udziec indyczy np.Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
a na kolację (piszę tu , bo to watek kulinarny ) dziś smazymy grzyb - boczniak, mozna z niego robić tez flaczki..:) to taki przedsmak grzybów, kóre będziemy zbierać jesienią . Grzyby ,to kolejna atrakcja kuchni Polskiej !
Na grzyby zapraszam do siebie.Malo kto je tu zbiera ...Tylko nie ma podgrzybkow:(
ok...tak będzie ..jak w kabarecie Starszych Panow , na grzyby a moze i na ryby...:)
Na ryby tez oczywiscie !:)
Za karkówkę bardzo dziękuję, dla mnie za tłusta...od dziecka nie jadam tłustych potraw,
kiełbasa swojska nie może mieć tłustych oczek, szynka nie może mieć tłustej obwódki,
nie piłam mleka i jestem zdrowa jak przysłowiowa rybka, nie choruję.... nawet na grypę
(nie szczepiąc się), a ostatnio u lekarza byłam kilkanaście lat temu (robiłam badania kontrolne
i lekarz powiedział mi, że mam takie wyniki jak u noworodka).
Moja córka i mąż również nie chorują. A za zdrowie, oprócz genów odpowiedzialna jest kuchnia.
Ryby owszem pod każdą postacią, grzyby też raczej nie.
Ale powiem Wam o pewnej przyprawie grzybowej, którą wykonuję sama...otóż mielę suszone grzyby
w młynku (mam taki robot z takimi nożami jak w młynku) i potem używam tego proszku do potraw...
bardzo polecam :)Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Gratuluje zdrowia. A te grzyby jako przyprawa-bede musiala wyprobowac:).
tak się robi z suszonych kań np...no cóz tez mam takie kolezanki,ktore tłuszczu nie lubią..ale to nie znaczy ,ze kuchnia Polska jest tylko tłusta..ja lubie i tak i tak..nie unikam niczego raczej , patrze na ilość..i jakoś ..drobiu nie za dużo , ze wzgledu ze hodują go na róznych przyspieszających karmach..
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a3ff042e924c8ed8.html
TORT: CUD NAD CUDY Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI
20 dag masła
1 i pół szkl. cukru pudru
2 żółtka
1 jajo
1 cukier wanilinowy
2 pudełka homo – na zdjęciu 4 serki Almette jogurtowe
3 bardzo czubate łyżeczki żelatyny
1 szkl. mleka
2 galaretki
1kg truskawek (część do podjedzenia, na zdjęciu jest chyba pół kilo)
Biszkopty (sprawdzone SAN)WYKONANIE
Masło ucierać, dosypując po trochę cukier puder i wanilinowy oraz po kolei po jednym żółtku a na koniec całe jajo. Gdy wszystko utarte na puszystą masę, dodawać twarożek cały czas ucierając. W między czasie rozpuścić żelatynę w pół szklanki zimnego mleka. Drugą połowę mleka zagotować i gorące dolać do rozpuszczonej żelatyny. Zamieszać i wlać do masy serowej.
Wcześniej zrobić galaretkę – trochę mniej wody niż w przepisie. Biszkopty maczam szybko w części galaretki (+kieliszek koniaczku? Nie było tego w przepisie. ) i wykładam nimi tortownicę (średnia). Masę serową wylać na spód biszkoptowy i na dwie godziny do lodówki. Masa powinna być sprężysta jak guma. Po stężeniu udekorować truskawkami i zalać galaretką.Rodzina czeka w kolejce.
Źródło: Czasopismo dla pań lata wczesne 90te??? Nazwa autentyczna.Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
zrobię, oczywiście..nie ma to jak stare i wyprobowane przepisy , dziękuję :)
Wygląda smakowicie...Teofilo czy można ten przepis zmodyfikować ?
Wiadomo, sezon truskawkowy się jeszcze nie zaczął, a ja używam
nagminnie w kuchni połówek brzoskwiń (z puszki w syropie), więc
póki co zastosowałabym te brzoskwinie w tym przepisie, myślę że
część brzoskwiń (w cząstkach) może być też w tej masie serowej,
a cześć do dekoracji...no i oczywiście w tej wersji galaretka brzoskwiniowa.
Polówki brzoskwiń podaję też do obiadu, jako dodatek do mięsa....
zamiast surówki.
Ten przepis można też wykorzystać do włoskiego Tiramisu :)
zamiast serka mascarpone...co Ty na to?Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Michelle, trudno mi powiedzieć jak będą smakowały modyfikacje. O ile pamiętam próbowałam z brzoskwiniami, ale zupełnie mi nie smakowało. Tort jest bardzo słodki i tylko kwaśne truskawki łamią tę słodycz. Brzoskwinie w puszcze są z założenia słodkie. Bardzo smaczne truskawki hiszpańskie kosztują teraz 9 zł, więc nie jest to nadzwyczajny wydatek. Praktycznie pół kilo wystarczy. Tiramisu wymaga mocnej kawy, która łagodzi słodycz serka. Przy słodkich brzoskwiniach i biszkoptach nasączonych słodką galaretką też nie ryzykowałabym. Poza tym robię ten tort raz, dwa razy w roku, kiedy są truskawki. Jest symbolem zbliżającego się lata. Tym niemniej wszystko jest kwestią smaku każdej rodziny.
Dzięki Teofilo, kiedyś zrobię ten torcik w oryginalnej Twojej wersji...:)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6a96f80720a679a2.html
Pracuję nad czymś innym, ale napatoczyło mi się jeszcze zdjęcie z Wielkanocy. Oszczędnie z truskawkami, ale zielone listki mięty wyglądają zachęcająco. Naprawdę macie truskawki po 16zł, jak tu są po 9?
(Przysięgam, że się już dzisiaj nie odezwę. )Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
po16 zł po Polskie
Teofilo....odzywaj się jak najczęściej, bardzo o to proszę:), a co do listków mięty
to jak najbardziej, a jeszcze bardziej moim skromnym zdaniem, będą pasować listki melisy,
mają taki wspaniały zapach cytrynowy.....i tą soczysta zieleń :)Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Czy macie jakieś wypróbowane przepisy na domowe nalewki?
ja robię czesto na oko :) tzn. lubie mocne raczej, ale moj wyprobowany sposób to zasypanie owocow cukrem , po kilku dniach tyle ile soku oddadzą , tyle wlewam spirytusu , no moze troche mniej:) .Jak bedziesz robic to daj znac. Najlepiej wychodzi z aronii , czarnej pożeczki , malin i wisni lub ich mieszanki.
Na zime i przeziębienie jest dobra miodowka - naprawde super!
łatwe proporcje - 1l miodu , 1l soku z cytryn , 1l spirytusu . Lub po pół litra.
Ma byc w tych samych porcjach. Wymieszac . To przepis od pszczelarza, wypróbowany przeze mnie nie raz..ta nalewka długo u nas nie stoi :)Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Teofilko , ukręciłąm masę serową..ale nie wiem czy nie za mało gęsta ? Czy U ciebie ta masa jest dośc rzadka ? Ja dałam duży serek Danio (400g ) nie wiedziałm dokładnie ile tego serka w gramach ma być ? Na wszelki wypadek dodałam do masy troche rozpuszczonej galaretki..bo zmartwiłam się , ze moze mi niezastygnie..całe wieki nie robiłam takiego ciasta na zimno....
Ciasto tężeje :) ale i galaretka zaczęła też..zrobiłam ją zawczesniej, więc już takiego glutaaaa...wylewałam na truskawki..ale będzie ok :) !
U mnie zawsze jakieś komedie z ciastami :)Następnym razem zrobie tez takie z bananem np.
Mona...slinka mi cieknie...
Poproszę o teleportowanie jednej porcji!
Moje ślinianki, biedne ............
Też poplosę maly kawałeczekNapisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Ja to nawet mysle,ze to nieludzkie tak obrazowo pisac o tym ciescie!ja tu skowycze...
dokładnie tak.. Toż to tortura, tym bardziej , żę moja wyobraźnia jak zwykle działa na maxa, i widzę, no juz widze te wszystkie smakowitości. Buuuuuuuuuu ..............................................
* 1 POMYSŁ NA Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym WINIARY
* 100 ml śmietany kwaśnej 12%
* 600 g obranych ziemniaków
* 1 por (biała część)
* 1 filet z kurczaka
* 1 mały brokuł (200 g)
* 3 łyżki oleju
* 50 g startego żółtego seraPomysł na... połączyć z 200 ml wody i 100 ml śmietany. Ziemniaki i por pokroić w cienkie plastry. Filet pokroić w kostkę, a brokuła podzielić na małe różyczki. Na 2 łyżkach oleju zeszklić pora, dodać mięso razem smażyć przez chwilę, delikatnie oprószyć solą. Naczynie do zapiekania posmarować pozostałym olejem i przełożyć ziemniaki, brokuła i zawartość patelni. Zalać przygotowanym Pomysłem na..., posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać przez 50 minut.
Robiłam,Polecam...Pycha!!
Smacznego!!Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
ciasto wyszlo i nic wam nie dam :)..!! Sama zjem !
WitajBeatko na poczatku nie mogłam jakie mięso mielone..a tu filet :) ale teraz juz wiem..:)Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry
Odpowiedz »
Musisz się zalogować, aby móc pisać. Jeżeli nie masz konta zarejestruj się.