Ale tu smacznie..a ja siedzę w fakturach, zamówieniach i takich tam...
do babki ja jeszcze dodaję jajko, na kilogram 1 lub 2. Pyszna, Mona ma rację, jest podgrzewana nastęgo dnia.
Nasze kulinaria
(642 wpisy) (57 głosów)-
Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry
-
na kilogram ziemniaków oczywiście:-)
Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
oczywiscie moze być, ja robiłam bez i tez jest ok. Bronie tylko takiego orginalnego przepisu, szczególnie gdy ktos robi ja pierwszy raz. Moim zdaniem trzeba spróbowac tradycyjny przepis , a potem eksperymentować. W niektórych domach daje się jakiś grysik lub kasze , gdzie indziej mięso mielone , kawałki mięsa..ale to nie jest orginalna babka naszych parbabć.
Dobra jest tez z dodatkiem grzybów lub sosem grzybowym , taką wersję polecam :)Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Mona, dzięki za link. Teraz wiem, kiedy w Makro mogę kupić świeżą rybkę :)) i jak ja poznać
I wyjaśniła się sprawa ze śluzem ;) bo mi sie śluz wydawał podejrzanyNapisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Poszukam jeszcze coś w swoich ,,zasobach " :)
jesli któras z Was lubi słodkości piec w domu to polecam greckie diples , które poznałam na Santorini.
to takie trochę inne faworki
wklejam link ze swego bloga..http://mjakmarzenie.blogspot.com/2011/02/dalszy-ciag-czyli-greckie-sodkosci.html
Hej
Mona wczoraj tarłam te ziemniaki i tarłam dziecko mi wchodziło na stół, rzucało ziemniakami potem rzodkiewkami ;) itp. ale nie dałam się - zrobiłam babkę ziemniaczaną :) Pycha!Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Ciszę się , ze udało mi się rozpropagować Podlaski smak :) Jak mozesz to ,,podaj dalej " :). Jak znajdę chwilę to jeszcze coś ,,podrzucę " z naszego regionu :) Pozdrawiam
Jasne podam dalej. U nas na Mazowszu też jest znany, ale w domu nigdy nie robiliśmy. W ogóle jestem wiecznie początkującą kucharką ;)
Dopiero co zjadłam obfity posiłek ale jak zaczęłam czytać co Wy wyczarowujecie to znowu jestem głodna ....
Mam prośbę może któraś z Was zna dobry, sprawdzony przepis na gęś , taką z chrupiącą skórką :) bo moje eksperymenty w kwestii pieczonego drobiu nie nastrajają biesiadnie domowników,
zamówiłam przed Wielkanocą gęś na wsi ale ptaszysko wybroniło się składając jaja, tak jak by nie mogła ich złożyć kiedy indziej ;)Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
An - jestem z Ciebie dumna!
Zadzwoniłam wczoraj do mamy po sprawdzony przepis na kartacze, wstyd, ale sama nigdy ich nie robiłam. Zawsze pod nadzorem i czujnym okiem mamy. Oczywiście otrzymałam odpowiedź,że nie ma żadnego przepisu, dobre kartacze to lata praktyki. A przepis?? Jaki przepis? Ja wszystko jakoś tak "na oko" robię - odpowiedziała mama. Ale wspólnie coś jednak stworzyłyśmy:
ok 2 kg ziemniaków, 2 cebule, może być także czosnek, ok 1 kg miesa (wieprzowe lub wieprzowina z wołowiną),1 jajko,wędzony boczek,majeranek.
ok. 1,5 kg ziemniaków zetrzeć na bardzo drobnej tarce, odcisnąć porzadnie w gazie, muszą być bardzo dobrze odciśnięte, soku nie wylewać, odstawić na jakiś czas. Resztę ziemniaków ugotować, zemleć w maszynce, ogólnie zasada jest taka, że powinno być 1/4 ziemnaików gotowanych i 3/4 surowych. Sok z ziemniaków zlać, powinna zostać biała skrobia, którą mieszamy z ziemnaikami surowymi i gotowanymi, solimy. Z mięsa robimy "nadzienie": kroimy cebulę, miszamy z mięsem (najlepiej świeżo zmielonym), dodajemy sól, majeranek, pieprz, jajko. W dużym garnku gotujemy osolona wodę no i lepimy kartacze. Kartacze wkłądamy do gotującej się wody, w garnku nie może być ich za dużo, nie mogą się sklejać. Gotujemy ok 40-50 minut i polemamy cebulką podsmażoną z boczkiem. Jezeli ciasto z ziemniaków będzie trochę za rzadkie można dodać trochę mąki ziemniaczanej, powinnam to napisać wczesnmiej, ale teraz mi sie przypomniało.Kartacze powinny być mniej więcej wielkości dłoni :-) Smacznego!Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Doris, może Twoja mama zna jakiś przepis na udaną GĘŚ ?????
Zapytam, ale nie pamiętam z domu gęsi,
kaczkę i owszem:-)Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Ges w jakiejkolwiek wersji bedzie pyszna! To najlepszy drob!...Ja robilam podobnie jak kaczke -albo z jabklami i majerankiem , albo z farszem z bulki suszonej i miesa z dodatkiem ziol. Mysle,ze upieczona zwyczajnie,bez dodatkow tez bedzie pyszna.Powodzenia! :)
Dzięki izaiza :)
Zrobiłam szparagi:-) pierwsze w tym roku! tak niewiele potrzeba do szczęścia! Z samym masłem, do tego białe wino. Miłego weekendu drogie Panie!
zaglądam na chwilę i wklejam wam link z obiadu podlaskiego ..babka ziemniaczana , która dla An wyszła :) i smakowała :) super i dodatkowo zrobiłam chłodnik ukrainski , bo botwina jest juz do kupienia..
moze skorzystacie Pozdrawiam
http://mjakmarzenie.blogspot.com/2011/05/podlaskie-smaki.htmlNapisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Cudny ten Twój obiadek :)
Mona, z całym szacunkiem, ja już nie bedę wchodzić na Twoją stronę .................ślinianki za bardzo mi się aktywują ;) :))
Najlepszy na świecie barszczyk ukraiński robi moja mamcia :) Moja mamcia, w ogóle lubi i umie gotować. Ja się z tym do niej nie niestety nie wrodziłam.
Dzisiaj byłam na ryneczku i kupiłam cudne "piszczące" szparagi , i jutro będe mieć ucztę :))Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
No to w takim razie Lolka...jadlam raz w zyciu barszcz ukrainski...nigdy nie robilam go sama...Co tam sie wrzuca ,zeby byl taki dobry?...
To tak na czasie...dzisiaj corka zadzwonila do mnie,ze sa buraki!Tutaj to nie zdarza sie czesto...Kupila wszystkie jakie byly-czyli jakies 2 kilo:). Zrobie sok z burakow i marchewki,zrobie surowke,ale moge i barszcz ukrainski sprobowac...tylko jak?...
barszcz normalny :) lub ukrainski najlepszy na swoim zakwasie buraczanym...w szkalnym naczyniu np. słoik , najlepiej glinianym kroimy w palstry buraki , tak aby wypelnic naczynie . Ja uzywam litrowego . Wrzucamy 3-4 zabkow czosnku ,moga byc nieobrane. Lisc laurowy, ziele angielski, 3-4 ziarna pieprzu .Zalewamy woda z conajmniej 1 łyzka soli i łyzeczka cukru . zakrywamy pokrywka lub sciereczka , zostawiamy to 4-5 dni, nie mieszamy , niezaglądamy :) Tworzy się piekny kwasny o cudnym kolorze zakwas buraczany , ktory nadaje barszczu piekny kolor i kwasny aromat. NA wierzchu tworzy się czasami plesn, tonic , to naturalny ,,grzybek" zbieramy go delikatnie łyzeczka , gdy zabieramy sie do gotowania barszczu.
Barszcz ukrainskki - gotujemy wywar miesny z włoszczyzna. Odcedzamy na czysty rosól. W odzielnym garnku gotuje buraki umyte w skórkach . W wywarze gotuję ziemniaki w kostke , marchewka na tarce jarzynowej , trochę posiekanaej białej kapusty , Buraki scieram na tarce jarzynowej ,skora zostaje w rekach :) . I tujesli nie mamy swego zakwasu dodaje do tych burakow teraz sok z cytryny lub dobry ocet winny , odrobine cukru ,świezy pieprz , wymieszam, chwile odczekam aby smakii przegryzły się z burakami, do miekkich ziemniakow i wywaru dodajemy starte buraki . Jesli mamy zakwas dodajemy teraz zakwas.Nastepnie białą lub czerwoną fasolę z puszki . Doprawiamy do smaku dalej sola, pieprzem cukrem ,dodajemy smietanę . Rosjanie dodają dla ostrosci musztardę lub koncentrat pomidorowy. SmaczengoNapisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Dzieki Mona!
Robie dzisiaj przed praca barszcz ukrainski:).Zeby zjesc go juz dzisiaj wybiore te druga wersje,ale nastepnym razem z pewnoscia sprobuje z ty zakwasem .Dzieki!Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Smacznego ..ale sprobuj ten swoj zakwas..naprawde smak niesamowity ,wlewamy go po trochu probując aby nie wyszła zupa za kwasna , a reszte spokojnie trzymamy w lodowce w słoiku na następny barszcz. Ten swoj zakwas ma mnostwo witamin..a jak bedziemy mieli dobre buraki eko , to juz super :)
a co do pieczenia drobiu..nie piekę czesto ..chociaz w wolnej chwili wrzucę przepis na kurczaka , którego robiła babcia greczynka na Santorinii.
Drób , aby miał ładną skórkę mozemy posmarować oliwą wymieszaną np. z musztardą i odrobiną cukru .Cukier lekko karmelizuję się i brązowieje. Najlepiej posmarowac np. na ok. 30 min. przed koncem pieczenia..Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Dzisiaj robie te szybsza wersje barszczu,ale wstawie buraki na zakwas.Wiesz...u mnie buraki jak sa to ja juz nawet nie wnikam jakie one sa tylko skacze z radosci,ze sa...bo ich tu nie ma.Mozna kupic w plastrach w zalewie-gotowe,ale nie sa dobre.Dzieki jeszcze raz.Nigdy nie robilam barszczu ukrainskiego,jadlam go tylko raz.Dzisiaj zrobie niespodzianke corkom,maz niech zaluje,ze go dzisiaj nie ma:).
Własnie napisała do mnie kolezanka z lubelszczyzny na blog ,ze u nich do babki ziemniaczanej dodaje się na 1kg ziemniakow szklanke kaszy gryczanej , boczek , cebula .
Bardzo lubię jak zachowuje sie swoje tradycyjne przepisy i z nimi dzieli się dalej . Nie musimy zawsze ich wykorzystywac , ale dobrze jest je znac i przkazywac dalej. Wciąz zazdroszczę Włochom jak umieją zachwalać swoje makarony i sosy , a my tak niewiele wiemy o naszych potrawach . Mamy wspaniałe zupy , pasztety ,pierogi i dania z dziczyzny ..Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Kuchnia włoska, śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych kuchni świata, czego nie można powiedzieć o naszej
wspaniałej, pełnej tradycji kuchni polskiej. Te pyszności z przepisów Naszych Mam niestety sprawiają, że mamy problemy z
nadwagą i cholesterolem. W mojej kuchni staram się unikać wieprzowiny i używać jak najmniej ziemniaków (rozpychające i
tuczące, poza tym nie powinno się spożywać z wieprzowiną) modyfikuję polskie tradycyjne potrawy np. wprowadzając
w miejsce wieprzowiny mięso indycze i osiągam jeszcze lepsze walory smakowe, a przy tym o wiele zdrowsze.Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
Co nie zmienia faktu,ze kuchnia polska jest zwyczajnie ciekawa i smaczna...:)
O tak , to wynika z klimatu w jakim przyszło nam zyć , to ma odbicie w kuchni..ale czy to znaczy ze mamy zapomniec o naszych tradycjach ? Mi akurat , jak i wielu osobom nie szkodzi mieszanie , łaczenie i itp..takie geny i zdrowy organizm. ..
Kuchnia Polska to nie tylko tłuste kluchy i ziemniaki ..podam kilka kiedys przykładów ...Nie musimy jej miec codziennie na stole , raczej mi chodzi o pamięć i wracanie do niej czasami czy popularyzowanie , bo wbrew pozorom ma bardzo duża popularnośc za granicą , tylko trzeba ją znać .Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry -
iza jak tam barszcz..taki barszcz czy zwykły jest nieznany w innych krajach, jedza go ze smakiem wiem co pisze , bo mieszkałam za granica i chetnie wszczyscy chłoneli nasze przepisy...:))
Napisano 1 rok temu | adres wpisu | do góry
Odpowiedz »
Musisz się zalogować, aby móc pisać. Jeżeli nie masz konta zarejestruj się.