Zrobiłam z penne i z bazylią Doris czyli też może być.Można zmieniać makarony i danie będzie inne.To bardzo smaczne i szybkie danie:)Robię podobne z czerwonym kawiorem i makaron farfalle.
Nasze kulinaria
(642 wpisy) (57 głosów)-
Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry
-
Dorinko, karczek bardzo dobry tylko moja kapusta okazała się za kwaśna a jest ważna w tym daniu.Mięso bardzo dobre ,miękkie i soczyste.Wpisuje w moją podręczną książkę kucharską dla potomnych:)
Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
Dziś upiekłam nowe ciasto z gazety..polecam.
STYROPIANCiasto:
5 żółtek,1 margaryna,3 szklanki mąki,pół szklanki cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki posiekaj....wyrób..ciasto podziel na pół.
Połowę ciasta ułóż w foremce.Masa:
1kg jogurtu brzoskwiniowego,pół szklanki cukru,łyżeczka proszku do pieczenia,5 białek,20 dag wiórek kokosowych,budyń śmietankowy.
Jogurt połącz z budyniem,cukrem i proszkiem ...dodaj wiórki kokosowe..białka ubij na sztywno i dodaj do masy.
Masę wylej na ciasto w foremce...przykryj resztą ciasta.
Piecz godzinę w tem.160st.Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
Imponujący przepis :)
Cieszę się Różo, że mój karczek zyskał uznanie i zostanie zapisany w Twojej książce kucharskiej dla potomnych :)))
Elaine, a ile to jest kilogram jogurtu? Jak to przeliczyłaś? Bo zazwyczaj na opakowaniu podawane są mililitry? Fajny przepis, muszę wypróbować!Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
Ja zrobiłam z trzech kubków po 315 g jeden..i wyszło ok...
Przepis z książki lub gazety.
BANANOWIEC
Składniki:
20 dag biszkoptów
opakowanie galaretki owocowej
kostka masła
żółtko
pół szklanki cukru
3 banany
4 łyżeczki żelatyny
mlekoBiszkopty namoczyć w rozpuszczonej galaretce i ułożyć w tortownicy lub foremce. Utrzeć masło z cukrem i żółtkiem. Żelatynę rozpuścić z odrobinie gorącego mleka. Utartą masę połączyć ze startymi na tarce jarzynowej bananami, dodać żelatynę, wymieszać i wyłożyć masę na biszkopty. Gdy masa stężeje nieco, polać resztą galaretki.
Smacznego :)Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
musi być pycha :-)))
Ja nie mogę robić takiego ciasta, bo za mała porcja!!! Dla moich łasuchów to trzeba by po takiej porcyjce na głowę! :))) U mnie ciasto, to blacha, duuuuużżżżżaaaaaa blacha!!!
Ale przepis jako deser może być! :DDDNapisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
Violu...obiecany przepis na serniczek!
Ciasto.
2 szklanki maki,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,10 dkg margaryny,1 łyżka smalcu,1 jajko,1 żółtko.
Do mąki dodaj margarynę,smalec i rozetrzyj rękami aż nie będzie dużych grudek tłuszczu..dodaj resztę składników i zagnieć.Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki..po nakłuwaj je widelcem.Masa serowa.
1 kg sera(ja kupuję w pojemniku),2 szklanki mleka,0,5 szklanki oleju,2 budynie śmietankowe,2 całe jajka,4 żółtka.Włóż wszystko do miski i zmiksuj.
Wylej na cisto.
Można dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki.
Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st.
Można po upieczeniu polać czekoladową polewą(są gotowe)!Jeszcze jeden Ci podam przepis na łatwy sernik.
Ciasto.
!,5 szklanki mąki,..0,5 szklanki cukru,pół kostki margaryny,2 żółtka,3 łyżki kakao,łyżeczka czubata proszku do pieczenia.
Ciasto zrób jak powyżej...rozetrzyj mąkę z tłuszczem i resztę składników połącz.
Zrób kilka cienki ruloników i włóż do zamrażalnika,żeby zmarzło na kość!
Potem starkuj połowę do foremki na tarce z dużymi otworami.Masa.
70 dkg sera,..0,5 szklanki cukru,3 jajka,pół kostki masła,bakalie,cukier waniliowy.
Utrzeć masło...dodawać po jednym żółtku i cukier...miksować,,następnie po dwie łyżki sera i nadal miksować...na końcu ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać,dodać bakalie.
Wyłożyć na ciasto...starkować na masę resztę ciasta zamrożonego.
Piec podobnie ja wyżej, tez po upieczeniu polej polewa czekoladową!Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
A ja będę dzisiaj piekła sernik z jabłkami. To nowy przepis, jak uda się i będzie smaczny to Wam podam!
Elaine, ja wykorzystuje jeszcze te białka z masy serowej, ubijam je, dodaję wiórki kokosowe i jeszcze chwile zapiekam!(Ok.15 minut, do zrumienienia)Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
Tez czasmai tak robię..ale wkurza mnie,że się kruszą..
A piekłaś makowiec z jabłkami..tez pychotka!Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
Elaine...dziękuję. Jak już coś osiągnę w tej dziedzinie pochwalę się głośno :-)))
Bananowiec jest wypróbowany. Pyszotka!
Teraz piekę CIASTO Z DŻEMEM
Składniki:
2 szklanki mąki
3 jajka
1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
szklanka cukru
szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
cukier waniliowy
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody
łyżeczka kakaoWszystko dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blaszki. Piec 40 minut. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową, udekorować orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Elaine, wrzuć przepis na tego makowca z jabłkami. Jeszcze takiego nie piekłam!
Meluzyno, możesz troszkę większe ciasta podrzucać? :)))Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
Postaram się, Dorinko :) Na razie - zwiększ porcję :)))))))
Dorinko..przepis na makowiec z jabłkami.
Ciasto kruche jakie masz ulubione.
15dkg masła
1,5 szklanki maku
6jajek
30 dkg cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek kaszy manny
0,50 dkg jabłek...zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i lekko odcisnąć jak mają dużo soku.Mak sparzyć,zmielić jak na makowce...żółtka utrzeć utrzeć z cukrem i masłem....dodać mak,jabłka.proszek i mannę.
Na koniec ubitą piane z białek...dodać bakalie.
Po upieczeniu polać polewa czekoladową.Dorinko ...a jak serniczek z jabłkami wyszedł?
Jestem nieszczęśliwa...nie mogę jeść żadnych słodyczy...:)
Serniczek wyszedł pychotka Elaine! Jutro podam przepis!Dziękuje za Twoje przepisy!
Upiekłam "styropian"...prosty i smaczny.
Skoro mnie się udało...uda się każdej z Was.
Dałam jogurt malinowy zamiast brzoskwiniowego. Nie bardzo widziałam jak mam to ciasto rozłożyć. Ale udało się....blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, ciasto dosłownie wgniotłam w dno, wylałam masę, a drugą połowę ciasta rozkruszyłam gęsto na wierzchu...Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
No widzisz Violu ..dla chcącego nic trudnego...ja wałkowałam ciasto...ale każdy sposób jest dobry..poradziłaś sobie świetnie...ciesze się bardzo...
Przepis od koleżanki
Ciasto z krakersów
--------------------------Składniki:
3 paczki krakersów dużych
20 dag wiórków kokosowych
1 margarynaZ następujących składników zrobić budyń:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3,5 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 4 szklanki mleka.Do ugotowanego budyniu dodać 10 dag wiórków kokosowych. Po ostygnięciu zmiksować z margaryną. Na suchej patelni podsmażyć wiórki kokosowe.
Przekładać: krakersy, wiórki, masa. Wierzch ciasta posypać wiórkami.Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
Meluzyno_4 ciasto do wypróbowania, pierwsza ważna sprawa bez pieczenia, nie co się zepsuć, a druga rzecz ciasto z budyniem, moje ulubione na bazie budyniu.
Ja dzisiaj upiekłam sernik "Isaura" na ciemnym cieście, moje łasuchy je uwielbiają. Jest to prezent dla mojego synka, który za 2 dni kończy 16lat.Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
Najlepsze życzenia dla Solenizanta !
Elaine, to przepis na obiecany serniczek z jabłkami!
ciasto;
2 szklanki mąki
20dag margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto.Wyłożyć na blachę.Masa serowa;
1 kg jabłek
1 kg sera
4 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
20dag masła
1 szklanka cukru pudru
1 budyń waniliowy
Masło utrzeć z cukrem pudrem i i żółtkami. Dodać twaróg, (ja miałam taki gotowy tzw.sernikowy),budyń,śmietanę. Wszystko razem wymieszać. Ubić pianę z białek dodając to białko, co zostało z ciasta. Delikatnie wymieszać z masą serową. Na ciasto położyć obrane i pokrojone w plastry jabłka.Wyłożyć masę. Piec 45 minut w temp. 200 stopni. Ciasto jest pyszne. Wilgotne, lekko winne, jeśli doda się takich jabłek. :)))Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
W sumie to nie wiem gdzie to umieścić, bo niby tu kulinarnie, ale jest wątek śniadaniowy, a to jest bardziej na śniadanie właśnie:-) Zrobiłam pyszną pastę z twarogu, tuńczyka, poszatkowanej cebulki i startej marchewki. Doprawione wszystko solą i pieprzem + jogurt i łyżeczka majonezu dla smaku. Można sam twarożek wcinać - jeśli ktoś na diecie lub z bułeczką podawać.
manab,na ten majonez to by się Dorinka nie zgodziła ;) ;).
ale mi ten przepis pasuje,ja się nie muszę odchudzać,to sobie z majonezikiem strzelę :).
No ten majonez można spokojnie pominąć,a le ten smaczek....:-)
Ja wypróbowałam ten przepis na ciasto "MArcinek" smakuje wyśmienicie zresztą tak jak wygląda.
Jak przygotować
Ciasto:
Margarynę, 2 jajka, 2 żółtka, cukier waniliowy (16g) i pół szklanki śmietany 30% utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz sodę rozpuszczoną w drugiej połowie szklanki śmietany 30%. Wszystko razem wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 10 - 11 równych części, każdą z nich cienko rozwałkować (jak na makaron) i piec osobno w dużej tortownicy (nie trzeba smarować jej tłuszczem) w temperaturze ok. 200 st.C. na lekko złoty kolor.Masa:
Wszystko razem (2 szkl. śmietany 18%; 2 szkl. śmietany 30%; 1 szkl. cukru pudru; sok z 1 cytryny; 1 łyżeczka cukru wanliowego) ubić na sztywno.
Przekładać placki dość obficie smarując masą. Wierzch posypać tartą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami lub też wcześniej odłożonym, pokruszonym jednym plackiem. Gotowe ciasto pozostawić w temp. pokojowej na kilka godzin, aby placki nasiąkły masą, a następnie przenieść w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.
(Źródło: http://pl.point.fm/kuchnia/przepisy/ciasto-marcinek-.html)naprawde nic trudnego. jak mnie wyszło a jestem noga jeśli chodzi o kulinaria to nie ma wyjścia, Wam też musi wyjść :D
Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry
Odpowiedz »
Musisz się zalogować, aby móc pisać. Jeżeli nie masz konta zarejestruj się.