Pytać i uzyskiwać odpowiedzi :)
FILIA
(849 wpisów) (52 głosy)-
Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry
-
a to fakt! ale sądzę, ,że jeśli ktoś chce być właściwie zrozumiany to odpowie.
...Przynajmniej tak sobie wyobrażam ....kulturalną dyskusję...:))
Napisano 3 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
pamiętacie post Róży ?
zacytuję :
"Dla mnie portal Onaonaona jest jednym wielkim klubem kobiet. Ponieważ mieszkamy w różnych miastach a nawet po za granicami kraju, jeżeli istnieje taka potrzeba, widzę możliwość powstawania klubów (regionalnych?)Pozwala to na spotkania Onych w realu i na ...? I tu zaczyna się moje myślenie.
Jak mają działać kluby? Kto zostaje członkiem klubu? Czy działalność klubów oparta jest na formule biznesowej, społecznej czy zupełnie dowolnej? Czy działające kluby mają wspólny program czy każdy działa na własną rękę? Czy inne kluby zrzeszające kobiety mogą się łączyć i tworzyć jeden spójny Klub Ona? Czy działalność klubów ma polegać tylko na organizowaniu spotkań z kobietami? Czy kluby zamierzają podjąć jakieś działania społeczne?
Tych pytań nasuwa się wiele i każda na pewno ma swoje. Moim zdaniem powinnyśmy sobie odpowiedzieć na te podstawowe. Jeżeli kluby mają działać pod patronatem portalu to myślę, ze przede wszystkim powinnyśmy pewne sprawy związane z działalnością uzgodnić wcześniej z Agatam i określić program.
Jeżeli Kluby Ona ktoś organizuje na własną rękę to ma wolną rękę, ale nie wiem czy taki klub powinien być związany z portalem.
To tak parę moich przemyśleń na temat tego tematu i mam nadzieję, że inne One wezmą udział w dyskusji. Zapraszam."popisałyśmy sobie, ale odpowiedzi na Róży pytania nie padły
może na spotkaniach klubowych tak, na forum nie
dla mnie to przestało mieć znaczenie, ale dopóki tych odpowiedzi nie będzie, to będą się pojawiały takie hipotezy jak teoria Michelle, że Kluby mają polityczny podtekst
potem z tych hipotez robią się niepotrzebne nieporozumieniaNapisano 2 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
Wcale nie uważam, że hipotezy są pozbawione sensu.
faktycznie wystarczy po-google-wać ;)Poza tym przeczytaj co napisała Michelle
http://www.onaonaona.com/forum/topic/krepujace-tematypodała link
http://www.onaonaona.com/forum/topic/filiaDla samej cudnej "mięsnej" alegorii ( jeden z moich ulubionych cytatów ," walka o schabowy" ;) ) warto do niego wrócić :D:D:D
To ma sens
;))Napisano 2 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
Przecież Ty Lolka wegetarianką jesteś !
Napisano 2 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
.
no ale ponoc kluski z serem ...........są gorsze ;))
A wege nie jestem bo jem ......rybki :PMichelle, dlaczego skasowałaś , to co napisałaś. No nie mogłaś poczekać, aż przeczytam ;)
Skasowałam, ponieważ chciałam dodać coś równie ciekawego, a może jeszcze bardziej,
ale mam litość.
Pogoogluj sobie, to znajdziesz ;)Napisano 2 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
25 lutego 2012
Forum przypomina mi czasami jazdę po roller coster. Jazda ma za zadanie dostarczenia emocji podnoszących włos na głowie. Z drugiej strony Forum to spotkanie towarzyskie. Na razie mam wrażenie, że jest to totalny spontan. (Komputer mówi, że nie ma takiego słowa.) Każda pani (pan) może tu wejść i napisać praktycznie, co chce. Z czasem, w naturalny sposób potworzyły się wątki, które żyją już swoim życiem. Nauczyłyśmy się sobie radzić z zawirowaniami. Aby na Forum panował porządek, mamy Administratora – jak można się domyśleć – młodych ludzi znających się na informatyce i tylko tyle. Bo ich zadaniem jest utrzymać sprawne pod względem technicznym Forum. Właścicielka portalu wybrała z pośród nas także dwie Moderatorki. Ich zadaniem – również mój domysł - jest czuwanie nad prawidłowością naszych działań – aby były zgodne z regulaminem. Jednak Moderatorki czynnie uczestniczą w życiu Forum. Z tego względu nie mogą być obiektywne. Idealna sytuacja byłaby, gdyby istniała jeszcze Gospodyni Forum. Od razu uprzedzę wszelkie domysły – nie mam siebie na myśli. Nie mam nikogo na myśli. Potencjalna gospodyni musiałaby czytać wszystko! Widzicie fizycznie taką osobę? A tylko mając całościową wiedzę, mogłaby decydować, które wątki można spokojnie usunąć, które naprawdę zamknąć a które przypomnieć, w których dorzucić jakiś inspirujący wpis.Ostatnio zbyt często obija mi się o uszy pojęcie – umowy śmieciowe. Dotyczy do zdaje się pracy młodych ludzi. Gdybym powiedziała, że mamy także wątki śmieciowe, wywołałabym kolejne emocje. Ale tak jest. Każda ONA, która ma jakieś pojęcie o ogrodnictwie, wie, że jeśli chce mieć dorodną np. marchewkę, to musi siewki poprzerywać. Siejemy dość gęsto ziarno, aby mieć szansę na dobry plon, ponieważ nie wiemy, które wzejdą na pewno. Kiedy już jednak wzejdą, trzeba usunąć najsłabsze, aby dać szansę lepszego rozwoju tym najsilniejszym. Możecie zakrzyknąć oburzone, że wszystkim powinnyśmy dać szansę. Ciekawe, co w takim razie powiedziałybyście pani na placu targowym, która chciałaby sprzedać Wam marchewkę grubości ołówka. A ona tylko chciała dać szansę wszystkim. Z drugiej strony czy chętnie kupujecie olbrzymie marchewki – takie dorodne, że bez chemii ani rusz?
Przyszła mi do głowy ta gospodyni- Pani Forum, która dba, aby wszystkie ONE czuły się tu dobrze, gdy poczytałam kilka wpisów typu nie mogę odnaleźć … Albo – nudno tu… A poczytajcie Izabelas na wątku (bez)nadziejnie literackim z 24 lutego (a tyle długim, że zaraz rzuci Wam się w oczy). Jeden wpis a jak diametralnie zmieniała się atmosfera.
Powyższy tekst napisałam 12 godzin temu. Dopiero teraz zauważyłam drobny błąd. Nie moge jednak go już poprawić, bo zniknęła funkcja - Popraw, ale w sumie to Pikuś.
Teofila dziękuję za miłe powitanie na forum :)
Cała przyjemność po mojej stronie, Ewo. Wpadnij dzisiaj na kawę do "Dzień dobry". Po jej wypiciu łatwiej będzie Ci poruszać się po Forum.
No nie był aż taki długi Teofilo :)
Dwie moderatorki to ktoś z nas? Ja nie wiedziałam - serio. Nawet wyobrażałam sobie, że Moderator 2, to wysoki przystojny brunet o zabójczym uśmiechu. To mnie sprowadziłaś na ziemię.
A tak poważnie to myślę, że pomysł z "gospodynią" jest dobry. Musiałaby być to osoba, która albo pracuje w domu, albo w swojej pracy ma możliwość wejścia na forum. Mam nawet kogoś na myśli :)
Gospodyni Forum hmmmm........
Czy ktos fizycznie byłby w stanie być na bieżąco ze wszystskimi wpisami??? watpie
Ale nawet pomijając ten aspekt, to Gospodni Forum tez nie byłaby obiektywna. Jako człowiek ;) miałaby swoje wpisowe, czy ONOWE preferencje.
I to by było normalne, bo ta cecha lezy w ludzkim charakterze.
Spontan ( mój komputer nie neguje tego słowa ;) ) jest OK......... tak mi się wydaje. To większość ONYCH ilością wpisów, bądź ich brakiem reguluje popularnością wątków. Może nam sie wydawać i może tak jest, że te poważniejsze watki "spadają" Ale na forum nie ma Monarchii Absolutnej ;) "rządzi" większość. A jak chcemy jakiś ciekawy wg nas wątek wyciągnąć z czeluści forum, to zawsze mozna go "podbić"
Wątki śmieciowe.......
Dla jednych będą "śmieciowe" , dla innych ważneJedynie co mnie trochę irytuje ale tylko trochę, to dublowanie tematów. Ale dopóki nie bedzie wyszukiwarki, to tematy się dublować będą. Przecież ktoś kto przychodzi nie czyta Forum od 1-wszej strony.
ja znowu o Klubach
pokojowo :) (inaczej bym do deToksu poszła)ja nie należę do Klubu Ona, ale myślę że mogę się podzielić swoimi przemyśleniami
myślę o sytuacji jednej z Forumek, która dostała ofertę pracy niejako dzięki Forum (chodzi o historię opisaną w wątku MLM praca) i nie chcę wracać do szczegółów, ani konkretów
proszę też, żeby nie rozwijać tu tego konkretnego przykładuale zastanawia mnie, czy przynależność do Klubów jest jakoś sformalizowana ?
czy każdy może przyjść na spotkanie i jego oferta pracy, jego warsztaty, produkty itp, albo też prośba o pomoc w jakiejs sprawie będzie traktowane specjalnie ?
specjalnie, no bo to przecież pozytywna postać - Ona z naszego klubu
ja myślę, że to ważne, żeby o tym powiedzieć
co myślicie ?
to pytanie głównie do Klubowiczek
mimo, że Klubowiczki w większości na Forum się nie udzielają, to jednak miesza nam się wirtualne życie Forum z realnymi spotkaniami Klubów i wynikają z tego obok radości z tworzenia czegoś nowego,również nieprzyjemne historie, jak ta z wątku o MLMmam świadomość, że różnie bywa i że wszystkiego nie da się zapisać i uregulować, że pewnych historii się nie przewidzi, że ludzie są różni, ale czemu nie zadbać o jakieś zasady
a może te zasady już są i cały mój post nie ma sensu
jak to jest ?Napisano 2 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
widzę, że tematy Klubów to tabu
dziewczyny nie spalajcie się, proszę zajrzeć na wątek koncert warszawa odnośnie reklam
bergamotko w jakim celu w wielu wątkach piszesz to swoje "ostatnie zdanie"?
03/03/2012
Zaczęłam to pisać na poranej kawie, ale tam jest taki ruch, że może wkrótce przejść do głebokiego archiwum.Czytałam wiersze joreny, ktore w końcu znowu znalazłam na facebooku, ale nie na głowej stronie tylko klubu warszawskiego. Myślałam, że jorena jest Forumowa. Nie domyśliłam się, że trzeba jeszcze sprawdzać w różnych klubach. Za to znalazłam ciekawą informację o imprezie, ktora u nas powinna byc jakoś zaanonsowana. A może ja nie zauważyłam? Wróciłam więc na Forum, do wątków podwieszonych; jest Gdańsk, Łódź i Kraków , ale nie ma Puław i Warszawy. Może sie mylę, ale tak troszkę wyglada niespójnie. Jeśli kluby są częścią Portalu/ Forum to dobrze byłoby, aby łatwo można je odnaleźć w jednym miejscu.
Czy któraś z Was brała udział w tym spotkaniu?
"29 lutego Ambasada USA zainauguruje serię comiesięcznych spotkań z Amerykańskimi ekspertami p.t: “Przyszłość jest Kobietą”. Spotkania w ramach tego cyklu będą koncentrować się na tematach ważnych dla kobiet w Polsce. (...)
Przez najbliższe siedem miesięcy, Amerykańscy eksperci będą poruszać rozmaite tematy dotyczące kobiet, m.in. kobiety w polityce, kobiety w biznesie, przemoc domowa, edukacja mediów w kwestiach genderowych czy dyskryminacja w miejscu pracy."Klub ONA Warszawa
http://polish.poland.usembassy.gov/cykl.html
"29 lutego Ambasada USA zainauguruje serię comiesięcznych spotkań z Amerykańskimi ekspertami p.t: “Przyszłość jest Kobietą”. Spotkania w ramach tego cyklu będą koncentrować się na tematach ważnych dla kobiet w Polsce. (...)
Przez najbliższe siedem miesięcy, Amerykańscy eksperci będą poruszać rozmaite tematy dotyczące kobiet, m.in. kobiety w polityce, kobiety w biznesie, przemoc domowa, edukacja mediów w kwestiach genderowych czy dyskryminacja w miejscu pracy."To dla mnie dziwne,,,,żeby Amerykańscy eksperci mówili polskim kobietom, co jest dla nich ważne,
m. innymi w polityce, biznesie czy w mediach. No dziwne, naprawdę dziwne (przynajmniej dla mnie),
tak jakby nie było rodzimych naszych ekspertów i ludzi wykształconych.
Co to my jesteśmy krajem trzeciego świata ?Napisano 2 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
A dlaczego nie??? Płeć nie pyta o narodowość.
Przemoc domowa tu, czy za oceanem jest tak samo destrukcyjna, tak samo z pozostałymi tematami.Napisano 2 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
Są różnice pomiędzy polskimi i amerykańskimi kobietami, ze względu na
uwarunkowania kulturowe, cywilizacyjne i historyczne.
Dzisiejsi Polacy, w tym polskie kobiety (choć nie wszystkie) są pozbawione
wrażliwości historycznej.
Powszechnie występują nierówności pomiędzy mężczyznami a kobietami, w udziale kobiet
we władzach i gremiach podejmujących ważne decyzje.
Mimo, że w ostatnim okresie nastąpił obiecujący postęp jeśli chodzi o dostęp
kobiet do władzy, to w żadnym kraju na świecie, kobiety nie mają równych
z mężczyznami możliwości, by uczestniczyć w podejmowaniu ważnych społecznie
i politycznie decyzji.Napisano 2 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
" to w żadnym kraju na świecie, kobiety nie mają równych
z mężczyznami możliwości, by uczestniczyć w podejmowaniu ważnych społecznie
i politycznie decyzji".No właśnie o to mi chodzi....w żadnym czyli.... i Amerykanki i Polki mają podobne problemy. A uwarunkowania historyczne? Cóż one mają do przemocy domowej?
Jest tam większa degradacja społeczna i zepsucie moralne, może to
z tych względów, Amerykanki bardziej powinny brać przykład z Nas Polek,
a nie odwrotnie. Również Polscy eksperci mieliby coś pozytywnego do przekazania
Amerykańskim kobietom ;)Napisano 2 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
"Wróciłam więc na Forum, do wątków podwieszonych; jest Gdańsk, Łódź i Kraków , ale nie ma Puław i Warszawy."
tych miast nie można podwiesić Teofilo, bo niektórzy na tym forum mają na nie uczulenie i jeszcze wysypki, lub innych krost by dostali!"To dla mnie dziwne,,,,żeby Amerykańscy eksperci mówili polskim kobietom, co jest dla nich ważne,
m. innymi w polityce, biznesie czy w mediach. No dziwne, naprawdę dziwne (przynajmniej dla mnie),
tak jakby nie było rodzimych naszych ekspertów i ludzi wykształconych.
Co to my jesteśmy krajem trzeciego świata?"słusznie Michelle prawi!
niestety Polacy kształcą na studiach naukowców i specjalistów dla innych krajów, bo taki absolwent jak 2 lata pracy w Polsce nie ma, to za granicę jedzie.
a potem czytamy że "Amerykanin" Jan Kowalsky opatentował genialny wynalazek :PNapisano 2 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
Róża własnie wróciła ze spotkania klubu krakowskiego i jest zachwycona a ja jej wierzę. Sama zresztą pisze o magicznej atmosferze na spotkaniu. Można więc przyjąć, że kluby sprawdzaja sie w praktyce. Mnie chodziło o coś innego. Kluby wyszły z Portalu a dokładnie z Forum ONAONAONA, ale teraz jeśli chcesz się coś dowiedzieć, to musisz wejść na facebooka. Klub warszawski umieścił ogłoszenie, które wydawało mi sie powinno zainteresowac kobiety. Chciałam dowiedzieć się czy któraś brała w tym udział?
Tak się właśnie zastanawiam...gdybym przyjechała z mojego miasta do Krakowa to też zostałabym przyjęta do klubu?
Do Krakowskiego Klubu? Wychowałam się na Mazurach, mieszkam...wszystko jedno gdzie mieszkam, ale Kraków jest mi chyba najbliższy:-) Każde spotkanie Forumek to już spotkanie Klubu? Chyba nie...Tak myślę sobie w nocy między sobotą a niedzielą, że to normalne, że chcemy spotykać się i poznawać , że niektóre nie mogą się nagadać. Należymy do pokolenia, któremu nie wystarczą takie rozmowy na Forum, spotkanie oko w oko z drugim, przyjaznym człowiekiem jest bezcenne. Często łapię się na tym, że bardzo chciałabym wiele z Was poznać osobiście:-) Ale czy w Klubie? No nie wiem…..
Zresztą, jak zwał tak zwał, liczy się spotkanie:-)
niedziela, 4 marca 2012
Po krakowskie hasło:
NIEPOTRZEBNIE PISZEMY ŹLE O SOBIE
Czasami ktoś zaglądnie na Forum, posiedzi dzień lub tydzień i trafi na kontrowersyjną wymianę zdań. Podsumowanie jest zawsze negatywne – Jestem rozczarowana, myślałam, że to takie miłe/wyjątkowe miejsce a tymczasem wy się kłócicie jak na innych portalach, to ja zabieram moje zabawki i się z wami nie bawię. Tymczasem w ten czy inny sposób napięcie opada a my dalej prowadzimy konwersacje na dziesiątkach wątków. W dodatku spotykamy się w Realu (nie wszystkie, to prawda) i okazuje się, ż jesteśmy fantastyczne , wspaniałe + cały zestaw synonimów. Może więc warto pamiętać o tych miłych chwilach. Co zrobić z tymi drugimi? Jakoś sobie poradzimy. Jeżeli prowokować, to z wdziękiem, jak to robi żmijka. Przynajmniej z góry wiadomo o co chodzi. Co prawa mnie bardziej odpowiada dowcipny styl Izabelas, która śmiechem rozbroiła beznadziejna sytuację. To nie jest Forum dla aniołów. Może z wyjątkiem jednego. Tu piszą prawdziwe kobiety, więc nie ma powodu załamywać rąk. Takie jesteśmy. Ogromną zaletą może być natomiast …Tu zaczęłam się zastanawiać nad zaletami naszego Forum. (Z wadami proszę do żmijki) Gdybyście miały wymienić trzy, pięć zalet Forum ONAONAONA, co by to było? Głosowanie?
OK!jak mówią Polacy:))no to ja pierwsza:)
1.Swoboda wyboru i wypowiedzi
2.Życzliwośc i empatia forumowiczek
3.Brak ograniczeń czasowych
4.Mozliwość poruszania prawie wszystkich tematówNapisano 2 miesiące temu | adres wpisu | do góry -
ja chyba jak Ania tylko moze kolejnosc troszke inna (o ile to ma znaczenie!!)
i jeszcze bym dodala ze dzieki forum kiedys sie spotkamy::) a to ogromna zaleta!!!Napisano 2 miesiące temu | adres wpisu | do góry
Odpowiedz »
Musisz się zalogować, aby móc pisać. Jeżeli nie masz konta zarejestruj się.